Het top level domein.NL bestaat 30 jaar

No Comments

De toewijzing van het NL domein:

Op 25 april 1986 registreerde Piet Beertema, een systeembeheerder bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), het NL domein als de eerste landencode (nationaal top level domain). Een voorgaande jaar was hij al verantwoordelijk voor het verbinden van Nederland met de voorloper van het internet; het Amerikaanse NSFnet. Na het registreren van het NL top level domein was Beertema verantwoordelijk voor het beheer van de van de NL-domeinen, die hij tot 1996 handmatig registreerde. In 1996 was Beertema, samen met Boudewijn Nederkoorn (SURFnet) en Ted Lindgreen (Nlnet), voor de oprichting van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) waar de registratie van NL-domeinen geautomatiseerd werd.

De Domain Name System (DNS):

Na de registratie van het NL top level domein was Nederland het eerste actieve land-domein buiten de Verenigde Staten. Tot de registratie van het NL top level domein werden alle internetadressen geregistreerd in nummer. Iedere internetgebruiker had een lijst met internetadressen en moest een site bezoeken door de bijbehorende adrescode in nummers in te geven. Door de lancering van de Domain Name System (DNS) werd het mogelijk om deze numerieke internetadressen te koppelen aan namen, de zogenaamde domeinnamen. Voor de internetgebruikers was dit een ideale oplossing die het surfen op het internet stukken eenvoudiger maakte. Vooral commerciële organisaties zagen hier uitstekende commerciële mogelijkheden door het registreren van de bedrijfsnaam als domeinnaam.

Explosieve groei van de NL domeinen:

In de eerste jaren na 1986 was de aanschaf van een NL domein een aanzienlijk complexe en kostbare operatie. Vooral de grotere Multinationals maakten in de beginjaren gebruik van de kans om de bedrijfsnaam als domeinnaam te registreren. Ook ontstond er een zeer lucratieve handel in domeinnamen omdat enkele vermogende particulieren bekende merk- en bedrijfsnamen als internetdomein vastlegden en doorverkochten aan de desbetreffende bedrijven of hun concurrenten. Het allereerste NL domein was natuurlijk cwi.nl dat op 30 april 1986 door Beertema werd geregistreerd. In 1996, het moment dat de registratie van de NL domeinen werd beheerd door de Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN) waren er 9.614 domeinnamen geregistreerd. Na acht jaar werd In 2004 de mijlpaal van 1 miljoen NL domeinen bereikt waarna de registratie een explosieve groei vertoonde. In 2005 waren 2 miljoen NL domeinen vastgelegd en in 2011 werd het aantal van 5 miljoen NL domeinen gehaald. De laatste jaren vlakt het registreren van NL domeinen geleidelijk aan af waardoor er op dit moment meer dan 5,6 miljoen NL domeinen zijn geregistreerd. Hiermee is het NL domein het vijfde grootste landendomein ter wereld.

Uitverkoop in NL domeinen:

Waar in het begin honderden Euro’s en soms zelfs duizenden Euro’s als men te maken had met een speculant moest neertellen voor het registreren van een domeinnaam, kan men tegenwoordig al een NL domein registreren voor iets meer dan 10 Euro per jaar. Ondanks deze zeer aantrekkelijke prijzen, waar zeker particulieren van kunnen profiteren, blijft de groei in NL domeinen krimpen. Hiernaast heeft de internet gebruiker ook de keuze uit tal van andere top level domeinen (EU, COM, ORG etc.) waardoor de groei van NL domeinen langzaam afneemt. Vooral door de oprichting en de sterk toegenomen activiteiten binnen de Europese gemeenschap (Internationaal) zijn de NL domeinen minder in trek bij commerciële organisaties.

Over ons

Wij zijn een online marketing bedrijf die zich met plezier inzet in het vergroten van de successen van onze partners op het internet.

Gratis offerte

Wij bieden professionele SEO diensten aan die helpen bij het vergroten van organische verkeerd naar uw website. Hierdoor kunt u dan hoger komen in de ranking van Google op verschillende trefwoorden.